Deel 3: Het ontwerp van ons huis!

Hoeraaaa, het ontwerp van ons huis is al enige tijd goedgekeurd en het bouwproces komt nu steeds dichterbij. De bouwhekken staan al met daarop een afbeelding van ons nieuwe huis. Regelmatig loop ik een rondje in onze nieuwe wijk en zie ik mensen stoppen bij de grote poster, erg leuk om te zien! Daarom vind ik het tijd om te delen hoe we tot dit ontwerp zijn gekomen.

Hoe het ontwerp is ontstaan

In mijn vorige blog vertelde ik dat we het idee voor ons huis helemaal zelf hebben bedacht en geen architect hebben ingeschakeld.

Een paar dingen wisten we zeker! We willen graag een houten huis, zoveel mogelijk hout en het liefst een beetje donker hout. Verder houden we van licht dus het huis moet ook veel ramen hebben. Met deze twee uitgangspunten zijn we gaan stoeien.

De vorm

Vanuit de gemeente zijn er een paar richtlijnen opgesteld. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met bepaalde afmetingen waarop je mag bouwen. Wij hebben deze afmeting volop benut en daardoor zit je al gauw vast aan een rechthoekig huis. Ook de hoogte is bepaald door de gemeente. Je mag niet hoger dan 10 meter bouwen.

De vorm van het huis is vrij simpel. Ik zeg altijd eigenlijk is het hoe een kind een huis tekent. We wisten dat elke uitsteeksel of bijzondere constructie ook een prijskaartje heeft. Daarom hebben we gekozen voor een ‘simpel’ ontwerp. Ze noemen het ook wel het type schuurwoning.

Achterkant Huis

De ramen

We houden van licht, daarom willen we veel ramen in onze woning. Ons eerste idee was om aan de achterkant een hele grote pui van boven naar beneden te doen met een vide. Dit vond ik zo’n toffe uitstraling hebben! Dit is het uiteindelijk niet geworden, omdat we gingen kijken waar de zon vandaan komt en hoe deze schijnt. De zon begint s’ochtends aan de voorkant en gaat dan via de linkerzijde naar de achterkant. Je hebt dan in de avond de zon nog in je achtertuin. Vanuit die gedachte zijn we de ramen gaan bepalen en de leefruimtes.

Omdat de zon de hele dag aan de zijkant schijnt, hebben we gekozen voor veel ramen aan de zijkant. Namelijk een pui van 4 meter breed. In deze pui komen harmonicadeuren. Dit zijn deuren die je helemaal kunt openzetten. Zo schijnt er altijd licht naar binnen.

We willen graag de ramen van de vloer tot aan het plafond, dit vind ik mooi omdat dit de hoogte benadrukt. Helaas is tot het plafond niet helemaal mogelijk vanwege de constructie, maar ze komen zo hoog als het kan.

De materialen

Materialen

De gevel:

Al snel wisten we dat een houten huis wilden hebben, het liefst een beetje donker hout. De gevelbekleding wordt straks van Natural Cladding hout. Dat is thermisch gemodificeerd loofhout met een duurzaamheidsklasse van I/II.

We hebben gekozen voor een mooie houtkleur zoals je op de foto kunt zien. Niet alleen in kleur waren er veel mogelijkheden maar ook in de afwerking van het hout. Omdat het een natuurlijk product is zal het namelijk vergrijzen. We hebben gekozen voor een Fix behandeling van het hout. Normaal gesproken zal het hout zeer snel vergrijzen, maar met de Fix Brown oplossing kun je er veel langer van genieten. Deze natuurlijk verduurzaamde methode vertraagt het proces van vergrijzing en creëert, door een vacuüm en drukmethode, een natuurlijke bruine kleurstelling. In de loop van de tijd zullen door de verschillende weersinvloeden de geveldelen lichter kleuren en uiteindelijk alsnog vergrijzen. Echter is het ook mogelijk om na verloop van tijd de geveldelen over te schilderen met een dekkend- of semi-transparant verfsysteem.

Een goed beeld van de felsplaten
De felsplaten:

Omdat het hout zal verkleuren door de zon hebben we gekozen om op de schaduwkant van het huis felsplaten te laten plaatsen. De felsplaten lopen vanuit het dak mooi over op de zijkant. We vinden dit ook een speels effect geven. De felsplaten krijgen een donkere antraciete kleur. Hierboven afgebeeld zie je een goed beeld van de felsplaten.

De kozijnen:

Mijn liefde voor donker hout is niet alleen voor de buitenkant, maar wil ik ook aan de binnenkant. Ik vind het mooi als kozijnen in zijn geheel één kleur hebben. Daarom gekozen om ook de kozijnen van donker hout te doen. Van het materiaal wat we op de gevel hebben is het niet mogelijk om daarvan kozijnen te maken. Onze aannemer werkt samen met een kozijnenleverancier die de kozijnen maakt van mahonie hout. Mahoniehout is van bovengemiddelde kwaliteit. Het hout heeft een lange levensduur en valt in duurzaamheidsklasse twee. Omdat dit hout niet precies in dezelfde kleur kan als de gevel, hebben we gekozen voor een iets donkere tint. Het hout gaan ze beitsen en zullen we wel zelf moeten bijhouden. Deze kleur van de kozijnen komt straks ook aan de binnenkant.

Houd mijn blog in de gaten…

in mijn volgende blog zal ik wat meer vertellen over de binnenkant, zoals de indeling van de ruimtes, de keuken en nog veel meer…